Parc Glana

nieuw-architectuur-logo-center-zwart
Categorie
Zorgen
Over dit project

Jaartal: 2014-2021
Locatie: Geleen
Opdrachtgever: Zuyderland | Wonen Zuid
Gebruiker: Zuyderland
Uitvoerende: Wijnen Bouw

Een park om in te wonen. Laagbouw, gelijkvloers om naar buiten te kunnen en voorzien van brede gangen waar ruimte is voor gezelligheid en overzicht voor het verplegend personeel van de bewoners. Dat was het uitgangspunt voor een van onze meest bijzondere projecten tot nu toe: Parc Glana in Geleen.

Met de beschikking van een groot grondstuk was er veel mogelijk om de geriatrische patiënten een prachtig thuis te geven. De drie vrijstaande gebouwen (de Drie Musketiers) vindt u aan de Barbarastraat met op de begane grond zorg groepswoningen en op de eerste en tweede verdieping appartementen en aan Lienaertsstraat ligt het verzorgingstehuis Sint Jan Glana. Bij de aanleg van dit concept hebben we met behulp van toegevoegde glooiingen, bestaande en nieuwe beplanting een groene thuisomgeving gecreëerd voor de bewoners.

Elk woonblok bestaat uit twee woongroepen van elk 7 bewoners. Het mooie van dit concept is dat ieder woonblok zicht heeft op het park. Aan de centrale kant van het park liggen de woonkamers met daartussen een facilitaire blok, aan de achterzijde de zit-\slaapkamers van de bewoners. Door de basis overal hetzelfde te houden, ontstaat er een heldere structuur in de woonblokken.

Deze groene en natuurlijk begrensde omgeving geeft de bewoners een bijzondere combinatie van vrijheid en veiligheid. Dat dit goed werkt, bleek al bij de verhuizing naar de nieuwe gebouwen. Waar een verandering van omgeving vaak moeilijk is voor geriatrische patiënten, zijn de verhuizingen in Parc Glana zonder uitzondering moeiteloos verlopen. Doordat het park ook toegankelijk is voor wandelaars en omwonenden blijven bewoners onderdeel van het dorp en de maatschappij en ontstaat er een natuurlijke dynamiek die wonen in Parc Glana een prachtig laatste hoofdstuk maakt voor de bewoners van deze drie gebouwen.