BSO De Violier

nieuw-architectuur-logo-center-zwart
Categorie
Leren
Over dit project

Jaartal: 2003
Locatie: Echt
Categorie: Onderwijs
Opdrachtgever: Woongoed 2-duizend
Gebruiker: Skoem

Ontwerp een school bestaande uit 9 vaste en 4 tijdelijke lokalen, dat was de opdracht van Skoem voor De Violier. Aangezien we graag duurzaam werken en houden van mooie details, wilden we voorkomen dat we 4 tijdelijke units zouden plaatsen. De oplossing: het project uitbreiden met woningen. Door deze functies te combineren en handig in te richten konden 4 woningen als schoolwoningen dienst doen: een ultieme duurzame oplossing waarin comfort en functie zijn geïntegreerd. Later kunnen de schoolwoningen ook worden omgebouwd tot zorgwoningen.

De Violier staat in het centrum van Echt, midden tussen kantoren, de kerk, het jongerencentrum en andere scholen. Het was van belang dat de voorkant van de school goed zou aansluiten bij de architectuur van de Julianastraat, de zorgwoningen een goede belevingswaarde boden en de speelplaats voornamelijk aan de achterzijde kwam. Omdat dit gebouw door zoveel verschillende groepen wordt gebruikt, vonden we het belangrijk om zowel de onderbouw als de bovenbouw als de woningen een eigen ingang te geven. Bij de onderbouw is er duidelijk door meteen via een gang naar de klassen te gaan. De bovenbouw komt samen in een gezamenlijke ruimte en waaiert dan uit naar de lokalen. De zorgwoningen kennen meer privacy en staan toch sterk in verbinding met haar omgeving.

Qua materiaal hebben we gekozen voor veel glas, waardoor we heldere, lichte ruimtes konden creëren. De gedeelten van de school zijn tevens kleurrijk, waardoor de kinderen gestimuleerd worden in hun creativiteit en leergierigheid. Deze motiverende, speelse sfeer is ook doorgezet in de detaillering en het meubilair.