Het team

Bram Nieuwenhuizen

‘Ik heb altijd van het proces van architectuur gehouden. Nog steeds vind ik het heerlijk om te schetsen en de wensen van de klant te vertalen naar een functioneel en mooi ontwerp. Een ideaal project creëer je samen, dat leerde ik tijdens mijn studie maar ook bij verschillende architectenbureaus waar ik parallel aan mijn studie werkervaring opgedaan heb. Bij Coonen Architecten stond dit proces van cocreatie ook hoog in het vaandel en inmiddels is deze werkwijze mijn tweede natuur.

Tijdens het luisteren, worden er bij mij al meteen radertjes in werking gezet. Vanuit een technische en creatieve achtergrond ‘knutselen’ tot een gebouw aan alle eisen voldoet – van de klant, de gemeente, de eindgebruiker en van ons – is een puzzel die ik met veel liefde voor het vak invul. Dat leidt tot originele concepten die goed passen in de omgeving en bij het doel waar ze voor gemaakt zijn. Ik begin altijd met de mooiste versie, omdat je creativiteit niet moet indammen, maar verlies daarbij haalbaarheid niet uit het oog. Niemand heeft iets aan een idee fixe waar geen vergunning voor wordt afgegeven of een indeling die voor de bewoners niet werkt. In de gebouwen die ik voor Nieuw Architectuur maak, ziet u dan ook geen opvallende gevels of de extreme materialen, maar ligt de kwaliteit in de details, zodat er een sfeer ontstaat waarin mensen zich direct thuis voelen.’

Jeroen Helwegen

‘Ik ben heel blij dat we met ons bureau een nieuwe fase ingaan. Ik werk er al twintig jaar, maar juist door de nieuwe, frisse impulsen die het kantoor steeds heeft gekend en de grote variatie in projecten, ben ik mezelf blijven ontwikkelen. Veel ervaring en jong van geest blijven, zijn belangrijk in dit vak.

Dankzij de ervaring weet je precies wat wel en niet werkt en door onbevangen te zijn met een blik op de toekomst, behoud je je creativiteit en blijf je innovatief. We zijn een nuchter bureau, staan met beide benen op de grond en blijven altijd in dialoog met de klant en de gebruikers. Samen kom je tot het beste resultaat. En als alle partijen dan blij zijn met het resultaat, is mijn dag gemaakt.’

Michael Coolegem

‘Men zegt wel eens dat een pad zonder hindernissen, niet naar het mooiste uitzicht leidt. Dat vind ik goed passen bij ons vak, de architectuur. Een project heeft altijd uitdagingen en de meeste kom je onderweg tegen, maar bij ons bureau weten we altijd weer een uitweg te vinden en het beste resultaat te halen. Het is mooi om iets in de realiteit te zien, dat eerst alleen op papier stond. Dat geeft me een fantastisch gevoel.

Wat daarin ook belangrijk is, is de samenwerking op kantoor. We werken als een hecht team en dat zorgt ervoor dat we ook veel verschillende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Ik teken graag in alle bouwfasen, maar houd ook toezicht. Die afwisseling houdt het werk iedere dag boeiend. De projecten die me het meest zijn bijgebleven, zijn de Engelbewaarderskerk (2006), dat een van mijn eerste volledige projecten was, en Parc Glana, dat een totaal nieuwe kijk geeft op ouder worden en wonen. Niet alleen voor de bewoners een geslaagd project, maar zeker ook voor ons.’

Tom Plum

‘Mijn avontuur begon bij Coonen Architecten als stagiair in 2021. Na een prettige samenwerking werd ik tijdens mijn laatste studiejaar onderdeel van het team van Nieuw Architectuur. Architect worden is altijd al mijn droom geweest. Ik houd van de afwisseling die gepaard gaat met de verschillende projecten, of het nu gaat om residentiële gebouwen of gezondheidszorgcomplexen. In zowel schaal als complexiteit is ieder project uniek, wat elke werkdag een nieuwe uitdaging geeft.

Als jonge architect-in-opleiding, ben ik altijd op zoek naar manieren om de grenzen te verleggen en mijn creativiteit in te zetten om geweldige projecten te creëren. Bij Nieuw Architectuur is het mijn taak om de visie van de klant om te zetten in een functioneel en esthetisch verantwoord ontwerp. Elk project is een kans om iets unieks en moois te creëren en ik ben blij dat ik deel uitmaak van een team dat deze passie deelt.

In 2022 haalde ik mijn Bachelor Built Environment met specialisatie bouwkunde aan Zuyd Hogeschool in Heerlen. Momenteel studeer ik aan de Masteropleiding Architectuur (voorheen bekend als de Academie van Bouwkunst) aan de academie in Maastricht. De werkervaringen die ik in dit team opdoe, helpen me om mijn eigen stijl te ontwikkelen als onderdeel van de nieuwe generatie architecten.